Home / Blog / Kako se suši riba?

Kako se suši riba?

Sušenje ribe

klasični je način i jedan od najstarijih načina prerade ribe često primjenjivan u otočnim i ruralnim zajednicama u staro doba kako bi se sačuvala hrana na duži vremenski period. Ova je metoda omogućavala duže čuvanje ribe što je bilo od osobite važnosti u razdobljima kada svježi ulov nije bio dostupan.
Proces se temelji na uklanjanju vlage iz ribe čime se sprječava kvarenje i omogućava dugotrajnost. Tradicionalno su se koristile metode prirodnog sušenja na suncu ili vjetru dok danas postoje uređaji koji u kontroliranim uvjetima ubrzavaju proces sušenja.
 
Proteklih blagdanskih dana prigodno smo zabilježili kazivanje Borisa Šikića iz Murtera o sušenju ribe.
 
Suši se mljackava riba – moli, tabinje, gavuni, pasi, mačke… Plava riba se kod nas baš i ne suši.

Riba se rasplati s gornje strane po hrbatu i onda se može, ali i ne mora, staviti malo soli – samo ne na pase i mačke jer mogu ogrančaviti.

Napravu se od daščica “rasponi” za rastegniti ribu kako bi se lakše osušila. Ribu triba staviti pod nekakav piz uru vrimena da izajde tekućina iz nje.
I onda triba ribu staviti na vitar, ako je prava bura ka ovih dana može se već za koji dan osušiti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sušenje ribe i danas je važan način čuvanja hrane, ali i vrijedna gastro baština, posebno u područjima gdje tradicija ribarstva ima duboke korijene u lokalnoj kulturi. Iako su moderni načini konzerviranja preuzeli vodeću ulogu u suvremenom ribarstvu ipak je nešto posebno u prizorima tradicionalnih načina sušenja ribe.

Ova stranica koristi cookies (kolačiće) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnjim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića Više detalja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close